Saturday, January 15, 2011

AWAL TAHUN YANG MURAM

Tahun ini nampaknya telah meninggalkan tanda hitam dan parut luka yang pedih seawal Januari lagi.  Kami sekeluarga mengalami trauma berat yang sukar dilupakan.

Mula-mula tu mereka yang membawa musibah ini menyimbah cat di kereta isteri saya.  Semua kami terpinga-pinga kerana sepertinya itu perbuatan kumpulan Ah Long.

Isteri saya lalu bertanya kepada anak-anak samaada di antara mereka pernah terlibat dengan meminjam dari kumpulan ini.  Semua bersumpah mereka tak pernah pun melakukan perkara seperti itu.

Selang beberapa hari kami diserang pula ketika tiba balik ke rumah.  Mereka menyerang dengan memecahkan cermin tingkap dan memukul dua buah kereta kami dengan batang besi.

Kemudian kami semua diugut dengan senjata supaya mengeluarkan semua dompet wang dan beg tangan.  Setelah itu, mereka geledah bilik dan mengambil semua laptop dan juga komputer meja.  Barang kemas dan wang simpanan untuk tujuan kecemasan kami juga mereka kebas.   Sebelum beredar pergi, mereka simbah pintu dan dinding hadapan rumah kami dengan cat merah.

Mengikut siasatan mereka itu telah tersalah sasaran kerana penghuni rumah sebelah kami yang umum ketahui terjebak berat dengan hutang.  Tak tahu bagaimana kami pula yang menerima padahnya.  Memang badi dibuatnya!