Sunday, December 19, 2010

JANGAN HUJAN BATU MENJADI GEMPA

Malaysia adalah salah sebuah negara yang amat bertuah kerana tidak berada di dalam zon bencana alam.   Namun satu ketika beberapa tahun lepas kita dikejutkan dengan tepias keganasan tsunami yang melanda.

Rakyat yang terlibat secara langsung masih terasa badi berkenaan.  Seluruh rakyat juga ikut seram dengan hanya subutan 'tsunami' itu sendiri.

Sekarang gejala bencana yang lebih berat sedang mengancam kesejahteraan rakyat jelata.  Terlalu banyak gelombang perkauman dimainkan sana-sini.

Isu ini adalah isu amat sensitif.  Rakyat sudah boleh gel dengan hidup beiringan secara harmonis dan saling menghormati.  Tetapi kumpulan tertentu dan orang tertentu masih mahu memain ular dan menjadi petualang yang meracuni fikiran ramai.

Saya dan ramai lagi rakyat yang cintakan keamanan tidak mahu perkara itu terus menjadi onak.  Jangan musnahkan kebahagiaan ramai kerana cita-cita peribadi dan matlamat yang songsang.

Bak kata orang kalau hujan batu sekalipun, kita masih mahu berada di tanah air sendiri.  Kita cintakan negara Malaysia dan saudara Malaysia kita.

Ingatlah, jangan sampai hujan batu menjadi bencana ribut taufan dan gempa batu yang mengganas.  Kita tidak mahu malapetaka ala gempa taufan batu menimpa Malaysia.

GEMPA TAUFAN BATU

Majoriti rakyat jelas tidak mahu malapetaka menimpa kita semua. Nanti negara kita akan musnah, rakyat pula akan turut menjadi korban dan keharmonian yang sudah terbina baik juga akan punah.