Saturday, June 12, 2010

SEPANYOL JUARAI PIALA DUNIA 2010?

Seperti tidak sah pula jika saya tak ikut buat N3 bersabit Piala Dunia 2010 ini.  Sebenarnya saya tidak termasuk di dalam golongan hantu atau kaki bola.  Sekadar ambil tahu saja.

Tadi ada saudara-saudara dari kampung singgah ziarah.  Macam rombongan pula, sebab mereka konvoi tiga kereta.  Maklum sajalah sekarang ni musim cuti sekolah.

Masa ramai-ramai tu, topik yang paling panas ialah pasukan mana akan menjuarai Piala Dunia 2010 ini?  Banyak yang sokong Brazil dan Jerman.  Saya dan anak saya saja yang yakin Sepanyol akan menjadi juara.

Sebenarnya kami mendengar komen-komen pengulas-pengulas sukan yang kebanyakkannya memberi komentar menarik tentang pasukan Sepanyol.  Sepanyol adalah jaguh Eropah yang merupakan pasukan favoret untuk menjuarai pertandingan kali ini.

Mengikut ulasan mereka, Sepanyol mempunyai pemain-pemain yang mempunyai skil baikdan tinggi serta seimbang.  Ia adalah satu-satunya  pasukan yang bermain dengan cemerlang sebagai satu pasukan.

Jika diikutkan, Sepanyol adalah satu-satunya pasukan yang diiktiraf oleh FIFA untuk berada di kedudukan 'ranking' teratas.  Namun mereka tidak pernah lagi memenangi Piala Dunia.

Sejak tahun 1978, Sepanyol layak ke pertandingan Piala Dunia.  Walaubagaimanapun mereka tidak pernah memenangi Piala berprestij ini.  Tempat yang paling baik mereka pernah capai ialah di tempat keempat setengah abad lalu di tahun 1950.

Kita tunggu dan lihat sajalah samaada tahun 2010 ini adalah tahun bertuah untuk mereka akhirnya muncul sebagai juara Piala Dunia 2010.